„DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU”
Uczniowie klasy 2 a wraz z wychowawcą podjęli się realizacji lekcji pt.: „Tłuszcze w diecie”, w ramach programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Podczas zajęć usystematyzowali oni wiedzę, na temat wartości odżywczych warzyw i owoców, dowiedzieli się czym są składniki pokarmowe oraz mikroelementy i makroelementy. Ponadto poznali właściwości witamin i składników mineralnych. Wiedzą, co jest źródłem tłuszczu w diecie i jak ważną rolę pełni. Dzięki materiałom edukacyjnym oferowanym przez Fundację SZKOŁA NA WIDELCU, uczniowie mieli okazję zapoznać się z procesem powstawania oliwy, przedstawionym w sposób animowany. Nie straszy był im również quiz w końcowej części zajęć. Ich zwieńczeniem były warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie degustowali własnoręcznie przygotowaną sałatkę, z kilkoma rodzajami dressingów.
Poniżej prezentujemy krótką fotorelację.
DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU
„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” to program skierowany do uczniów klas „0” oraz I-III szkół podstawowych. Ma charakter projektu długofalowego, którego trzecia edycja będzie trwała od września 2019 do czerwca 2020.
Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka.